Nemocnica nahlásila hromadné prepúšťanie, ruší ďalších 42 miest

28.05.2009 Humenné

Humenné 28. mája (TASR) – Nemocnicu Andreja Leňa v Humennom n.o. bude musieť opustiť ďalších 42 zamestnancov.
Jej generálny riaditeľ Michal Adami dnes informoval TASR, že v tejto súvislosti doručili príslušnému Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny oznámenie o hromadnom prepúšťaní.
Od 1. júna príde o prácu 26 kmeňových zamestnancov, ktorým zamestnávateľ vyplatí šesťmesačné odstupné a 16 pracovníkom nepredĺži končiaci pracovný pomer uzavretý na dobu určitú. Nemocnica zruší 10 robotníckych pozícií, odíde 15 technicko-hospodárskych pracovníkov, dvaja sanitári a 15 zdravotných sestier.
Od nástupu nového vedenia v apríli tohto roka prebieha postupne na všetkých oddeleniach analýza činnosti a stavu zamestnancov. V rámci racionalizačných opatrení ide už o druhú vlnu prepúšťania. Ku koncu apríla sa manažment rozhodol rozviazať alebo nepredĺžiť zmluvy s 29 zamestnancami. Adami uviedol, že k 31. augustu má v tomto zdravotníckom zariadení zostať 615 pracovníkov a ďalšie prepúšťanie bude závisieť od výsledkov prebiehajúceho auditu.
K redukcii počtu pracovníkov musela nemocnica podľa vyjadrenia jej generálneho riaditeľa pristúpiť na základe vyhodnotenia finančných tokov zo zdravotných poisťovní. \"Celý proces realizujeme tak, aby boli splnené všetky legislatívne normy v prípade dodržania personálneho obsadenia jednotlivých oddelení pre výkon zdravotnej starostlivosti, \" konštatoval Adami a dodal, že v nemocnici neuvažujú o zrušení žiadneho oddelenia.
V priebehu tohto roka plánujú v zdravotníckom zariadení otvoriť nové ortopedické oddelenie. Okrem toho sa chcú zamerať na činnosti, ktoré zabezpečia aj čiastočnú finančnú nezávislosť od platieb poisťovní. Pôjde o zavedenie pracovnej zdravotnej služby pre zamestnávateľov, rozšírenie služieb dopravného psychológa a v neposlednom rade sa chcú orientovať na operačné metódy nadštandardného charakteru, za ktoré si bude ochotný pacient priplatiť.
 

Vyberte región